MOROCCO DESERT CHALLENGE | 14-22 April 2018 | Extreme Rally-Raid

MOROCCO DESERT CHALLENGE 2017: EEN NIEUWE KLASSIEKER

Binnen enkele dagen start in Agadir de eerste editie van de Morocco Desert Challenge, voorheen bekend als de Libya Rally. Met bijna 500 deelnemers uit 22 landen, en zeven spectaculaire etappes is deze rally van Belgische bodem uitgegroeid tot één van ‘s werelds grootste, na Le Dakar en de Silk Way. De officiële deelnemerslijst wordt pas onthuld tijdens de persconferentie van 14 april in Agadir, maar nu al kunnen we uitpakken met enkele impressionante cijfers: een twintigtal racetrucks en bijna tachtig 4×4’s, buggy’s & SVV’s zullen aan de start verschijnen. Een nieuw record!

Een spectaculaire route met 0 KM liaison

Geen rondjes rijden rond Mhamid, geen tourtje Zagora-Ouarzazate-Merzouga, maar een échte cross-country, letterlijk. De Morocco Desert Challenge gaat van “coast to coast”: van het ongerepte strand van Plage Blanche aan de Atlantische Oceaan, naar de warme wateren van de Middellandse Zee. De rally doorkruist zo een maximaal deel van het schitterende Marokko, helemaal langs de Algerijnse grens en zo ver mogelijk van de toeristische zones. Slapen gebeurt dan ook niet in hotels, maar in prachtige woestijnbivaks.

Wat deze rally pas echt uniek maakt, is de 0 (NUL) kilometer liaison, het “noodzakelijke kwaad” van een rally. Tussen de start van de eerste etappe en de finish van de laatste, is letterlijk geen enkele kilometer verbinding. Elke etappe start en finisht in een bivak. Race director Jean-Claude Kaket: “We wilden eens komaf maken met die frustraties die iedereen uit over liaisons. Gemakkelijk was het niet, maar onder het motto “moeilijk gaat ook” hebben we, drie verkenningstochten later, een perfecte aaneenschakeling van mooie en gevarieerde pistes gevonden. 0 km liaison wordt hopelijk de nieuwe standaard. Een nieuwe trend die weinigen ons voordeden, maar velen zullen volgen.”

Sterk internationaal deelnemersveld

Traditioneel vindt een organisatie zijn grootste groep deelnemers in zijn/haar land van herkomst. De Belgen (96) en Nederlanders (235) blijven ook dit jaar nog de best vertegenwoordigde nationaliteiten. Het zijn veelal trouwe klanten die vanaf het begin meegegroeid zijn met de rally. Jaren terug stonden velen aan de start met een standaard Jeep of Landcruiser; intussen hebben ze een Bowler, Desert Warrior, een Overdrive of een ander prototype rallywagen.

Maar het blijft niet meer bij de lage landen: ook de Fransen, Spanjaarden, Portugezen en Britten hebben de rally gevonden en zijn aan een inhaalmanoeuvre bezig. De Franse deelnemers, vorig jaar slechts met 16, komen dit jaar met 66, een stijging van meer dan 400 procent. De Spanjaarden komen met 25, waaronder het Herrador-team. De Portugezen zijn met 17 onder wie Elisabete Jacinto met de MAN-truck, Pedro Bianchi Prata (fabrieksrijder Honda), en last-but-not-least Nuno Matos, de nationaal kampioen cross-country. Meer bekende namen uit de stal van South Racing, Sodicars, Veka, Stephane Henrard, Mammoet, etc. volgen op 14 april.

 

Amateurs en subtop, een bewuste keuze

In tegenstelling tot veel van zijn concurrenten zit de organisatie van de Morocco Desert Challenge niet te azen op de wereldtop en de fabrieksteams. Organisator Gert Duson vertelt: “Onze rally is groot geworden met de amateurs en ik ben die groep mensen enorm dankbaar. Door het constant evolueren van zowel mijn deelnemers als mijn organisatie én door de introductie van twee helikopters én de GPS Unik van ERTF in onze rally, zijn we naar een ander niveau gestegen dan de meeste amateurrally’s. 70 procent van ons deelnemersveld vandaag bestaat uit de betere hobby-piloten en de subtoppers. En dat is ook de groep waar mijn focus op ligt. We beseffen allemaal dat als je bijvoorbeeld Peugeot binnenhaalt, je klassement op voorhand bekend is. Het moet een mooie wedstrijd zijn, met keiharde competitie op het terrein en kansen voor iedereen, maar een goede ambiance in het bivak is voor mij minstens zo belangrijk.”

Piloten met het hart op de juiste plaats

 Marokko kent, ondanks zijn snelle economische ontwikkeling, nog steeds een grote armoede in sommige gebieden. Bovendien lijden de bewoners en met name schoolgaande kinderen van de bergachtige en afgelegen dorpen in de winterperiode onder barre weersomstandigheden en zijn onderworpen aan zeer lage temperaturen.

Om hen de steun te geven die ze nodig hebben, heeft de organisatie van de rally, in samenwerking met de Rotary Club van Agadir Taghazout Bay, een humanitaire actie op touw gezet. Elke deelnemer zal, als onderdeel van zijn technische en administratieve keuring, een doos met warme kinderkledij mee moeten brengen naar Agadir. Doel van deze samenwerking is natuurlijk vooral van sociale aard, maar hopelijk helpt het ook om de rallysport in een goed daglicht te plaatsen.

De Morocco Desert Challenge 2017 start in Agadir op 15 en 16 april met twee dagen scruteneering op het Al Amal Plein. De eerste special start op 17 april om 9u op Plage Blanche.

  • Maandag 17 april: Etappe 1: Plage Blanche – Icht: 387 km
  • Dinsdag 18 april: Etappe 2: Icht – Foum Zguid: 359 km
  • Woensdag 19: Etappe 3: Foum Zguid – Oum Jrane:  345 km
  • Donderdag 20: Etappe 4: Oum Jrane – Merzouga : 271,5 KM
  • Vrijdag 21: Etappe 5: Merzouga-Merzouga: 230 km
  • Zaterdag 22: Etappe 6: Merzouga – Tendrara : 405 km
  • Zondag 23: Etappe 7: Tendrara bivouac – Oujda: 178 km + prijsuitreiking in Saïdia

  • Subscribe to our Mailing list