MOROCCO DESERT CHALLENGE | 14-22 April 2018 | Extreme Rally-Raid

4 opties

Morocco Desert Challenge is in de eerste plaats een echte woestijnrace, een gechronometreerde rally waarbij enkel de combinatie van het goed prepareren van je voertuig, goed rijden én foutloos navigeren je overwinningskansen kunnen doen stijgen.

Maar ook voor wie geen podium-ambities heeft of te weinig ervaring heeft, biedt de Morocco Desert Challenge een alternatief. Voor 2018 hebben we het aantal opties in de RAID-categorie uitgebreid. Of je kan mee in assistentie, als VIP of gewoon eens een bezoekje brengen aan het bivak. Meer info hieronder:

B-Suetens_ALX0517

De RALLY-PRO categorie is het echte werk, voor de meer ervaren piloten van auto’s, trucks, buggy’s, SSV’s, quads en motoren. De dagafstanden zijn langer dan bij de andere groepen en er wordt genavigeerd met behulp van de GPS UNIK 2 van het Franse bedrijf ERTF. Dit toestel, dat gebruikt wordt in alle wedstrijden van het FIA/FIM wereldkampioenschap rally/raid en de DAKAR, kan dan via de organisatie gehuurd worden.

Niet meer rijden dus van waypoint naar waypoint met een gewone Garmin gps, maar echt navigeren met behulp van gedetailleerd roadbook. De GPS UNIK schakelt zichzelf aan wanneer je in de buurt van het waypoint komt, registreert snelheidsovertredingen en vertelt ons automatisch of je het waypoint gehaald hebt of niet.

Ingebouwd in dit toestel is de “Sentinel”, een soort alarmsysteem dat veilig inhalen mogelijk maakt. Wie een concurrent wil inhalen, drukt op de knop van de Sentinel. De piloot die vóór je rijdt, krijgt dan melding (via geluid en stroboscopisch licht) dat iemand hem/haar wil inhalen en kan even uitwijken. Wie na 3 signalen weigert plaats te maken voor een snellere deelnemer, krijgt automatisch straftijd.

gpsunikIIgm

De introductie van deze systemen (GPS UNIK & Sentinel) maakt de rally een heel stuk veiliger en stelt de race-directie in staat om heel snel een correct klassement te publiceren. Bovendien is het de perfecte training voor wie Dakar-ambities heeft.

Het wordt opnieuw een mooie competitie voor hen die zich willen meten met de besten. Veruit de grootste groep, zo’n 70% van de deelnemers, schrijft zich jaarlijks in voor deze categorie. Haarfijn uitgewerkte roadbooks, zeven pittige dagetappes van 250 tot 500 km, afhankelijk van het terrein, wedstrijd onder leiding van koerscommissarissen en tal van bekende koppen uit de internationale rally scene.

FIA/FIM of niet? Het organiseren van een officiële FIA/FIM race is zowel voor de organisatie als voor de deelnemers een heel dure aangelegenheid en past daarom niet in de filosofie van de Morocco Desert Challenge (een voor-iedereen-haalbaar budget). Omdat vele teams echter de MDC gebruiken als springplank naar de hele grote FIA rally’s als “Le Dakar” en de “Silk Way Rally”, en vertrouwd willen raken met FIA-regels en -terminologie, maakt de MDC wel gebruik van de FIA-richtlijnen voor de race (op vlak van roadbooks, GPS, strafpunten, checkpoints, etc.)

 

De categorie “Rally” wordt georganiseerd in samenspraak met de FRMSA en FRMM, de Marokkaanse Autosport Federatie en de Marokkaanse Motorsport Federatie. Specifieke verplichtingen voor deelname in de “Rally”, met betrekking tot bvb. Rolkooien, helmen, race-verzekering & -licensie vind je in de “competitor section”.

A-introductie AA_JAN1876

PortretShoot

_JAN2184

_JAN2141

_JAN9080

_JAN0600

Rallly-Raid - 4 opties - Discovery

De RAID categorie, voor wie de chronometer geen belang heeft, of minder rally-ervaring heeft, maar gewoon meewil op avontuur en in de voetsporen van de rallyrijders het evenement wil volgen.

A_F813042

 

NIEUW: Voor de 2018-editie hebben we ook in deze categorie 2 mogelijkheden:

 1. Adventure Raid (zoveel mogelijk KM off-road)
 2. Discovery Raid (50% van de race track met de focus op het mee-beleven van de wedstrijd, met passages langs CP’s en lunch-stop. Onder begeleiding van ervaren Europese gids met eigen 4×4)

 

tripy_3

Ook in de Raid category doet de technologie zijn intrede. In het inschrijvingsgeld zit de huur van een TRIPY-device inbegrepen. Het digitale roadbook en de tripmaster zitten beiden in het toestel en indien er fout gereden wordt, geeft de Tripy de juiste richting aan.

 

Doordat je niet nerveus gemaakt wordt door een chronometer ligt je gemiddelde snelheid onbewust een stuk lager wat de veiligheid ten goede komt. Daarom zijn in de Raid een aantal veiligheidsmaatregelen niet verplicht, zoals het dragen van een helm en het installeren van een rolkooi, 4-puntsgordels en kuipzetels in een wagen. Ook de race-verzekering is niet verplicht.

Deelnemen aan de Raid kan ook met een gehuurde wagen. Hiervoor betaal je, afhankelijk van merk en model, zo’n 120 tot 150€ per dag.

_FRA5659

_SOL3501

Meer en meer deelnemers komen met een eigen assistentie-team naar de Morocco Desert Challenge. Na een special van 350 km op een motor of in een race-wagen is er niets zo zalig dan het drinken van een ijskoud pilsje terwijl anderen je bolide verzorgen en klaarstomen voor de volgende etappe.

De inschrijvingsprijs van een assistentievoertuig ligt een heel stuk lager dan de prijs van een voertuig in wedstrijd. De beperking is uiteraard dat assistentie-voertuigen een aangepaste GPS-track krijgen die hen rechtstreeks van bivak naar bivak brengt. Assistentievoertuigen worden enkel toegelaten op de racetrack in geval van nood (bij panne of opgave) en enkel na uitdrukkelijke toestemming van de wedstrijddirecteur.

 

Onder het motto “Hoe meer zielen, hoe meer vreugde” wordt ook dit jaar de kans gegeven aan vrienden en partners om de Morocco Desert Challenge aan een “vriendelijke” prijs mee te maken. Als motorrijder kan je bovendien je partner laten meerijden met onze minibusjes (van bivouac naar bivouac aan slechts 100€ pp extra voor de hele week) of je kan zelf een quasi nieuwe 4×4 huren (type Mitsubishi Pajero Sport) voor zo’n 120€ per dag.

 

Belangrijk: hoewel niet alles geasfalteerd is, is elk bivak is haalbaar met een gewoon voertuig. Je hoeft dus geen 4×4 of 6×6 assistentie-truck te hebben om het kamp te bereiken. Om assistentie op de race-track te gaan doen, is wél een permanente aandrijving van elke as nodig.

Wil je een sponsor, vriend of familielid de hele rally van dichtbij laten meemaken, van bivak naar bivak en af en toe op “technical assistance points” (sommige CP’s), dan kan dit aan assistentie-tarieven.

_FRA4252

_SOL3657

AWE_0686

_JVG9642

_JVG9366

_JAN9421

_FRA8167

_FRA8157

Ook voor de 2018-editie van de Morocco Desert Challenge komt er een heuse, professioneel georganiseerde, 5-daagse, sponsor- & VIP-reis!

Wat kan je zoal verwachten?

Dag 1:

 • Ontvangst op de luchthaven
 • Vlucht naar Fez of Marrakech
 • Verblijf in een mooi hotel & eventueel bezoek aan de medina (oude stad)

Dag 2:

 • Met de 4×4 naar het rally-bivouac bij de gouden duinen van Merzouga
 • Grote BBQ & Quality time met de racers
 • Overnachting in een suite van het hotel bij het bivouac

Dag 3:

 • Rally time!
 • Volg de rally via checkpoints & bevoorradingspunten
 • Quality time in het laatste bivouac
 • Overnachting in luxe nomadententen

Dag 4:

 • De finish!
 • Iedereen (pers / service crews / organisatie / VIP’s) verzamelen aan de finishboog. Spektakel & emotie gegarandeerd.
 • Deelname aan de prijsuitreiking & bijhorend diner
 • Overnachting in het 5-sterrenhotel van de rally

Dag 5:

 • Shuttle service naar de luchthaven & terugvlucht.


Richtprijs: 1950€ per persoon

Meer info volgt binnenkort.

 • Subscribe to our Mailing list